Hvordan legger du ferdigplen?

Overraskende enkelt

Det er overraskende enkelt å legge ferdigplen. Så enkelt at du kan gjøre selv.

 

Vi har laget en «oppskrift» til deg lenger nede, som er enkel å følge.

 

Og har du spørsmål er du alltid velkommen til å spørre oss.

Før du begynner, er det viktig å vite at ferdigplen er «ferskvare» og må legges ut senest 1 dag etter at den er mottatt.

Derfor er det viktig at forberedelsene er gjort i forkant av levering.

Har du ikke tid eller lyst til å gjøre det selv?  Da kan vi komme og gjøre hele jobben for deg.

1

Forarbeid for legging av ferdigplen

Grunnarbeid

For at ferdigplen skal rotfeste seg, må jordlaget være løst og bearbeidet. Vi anbefaler å løse opp de første 20 cm av jordlaget. Denne jobben gjør du raskt og enkelt med en jordfres, men du kan gjøre samme jobben med en spade. Inneholder jordlaget mye hard jord eller leire, bør dette løses opp med en blanding av sand og torv. Stein, bark, pinner eller duk skal ikke være i massene eller under plenen. Pass på at du har rikelig med matjord!

Planering

En plen bør være rett og i plan. Dette er både pent og letter fremtidig klipping og bruk. Groper og eventuelle søkk må jevnes ut, slik at plenmattene oppnår god kontakt med jordunderlaget. Dette er en viktig jobb for plenens vekst og utseende. Når alt er jevnet ut, må området valses over.

planering for legging av ferdigplen

2

3

Hånd full av jord

Vekstgrunnlag

Før legging av ferdigplenen bør næringstoffer tilsettes. Vi anbefaler bruk av kalk og fullgjødsel. På et 100 m2 areal er 15 kg kalk* og 4 kg fullgjødsel en god dosering. Hør med oss før plenen legges. Det kan hende at plenen nylig har blitt gjødslet.

*Har du fått tilkjørt jord på dette området, må det undersøkes om denne jorda er tilsatt kalk og gjødsel fra før. Er dette tilfelle, er det kanskje unødvendig å gjødsle.

Legging

Når ferdigplenen skal legges, starter du inntil hagens lengste rette kant. Det er viktig å legge rullene tett inntil hverandre. Skjøtene skal være så lite synlig som mulig. Hvis ferdigplenen ikke blir lagt tett nok, vil man få tørkeskader i disse områdene. Det samme vil skje hvis du overlapper rullene.

Ferdigplen blir rullet ut

4

5

Skjæring av ferdigplen

Tilskjæring og mønster

Ferdigplenen skal legges i murstein-mønster. Dette forhindrer at gresset får alle skjøtene inntil hverandre. Har du trær og busker, kan du tilpasse rullene rundt disse, ved å skjære med en kniv eller spade.

Vanning

De første 2-3 ukene må du ha kontroll med vannet. Start vanning straks utlegging/valsing er ferdig. Den første vanningen skal være rikelig, dvs minimum 20 mm (ca 3 timer med vanlig hageslange på samme sted). I tiden etter den første vanningen trengs ikke så store vannmengder, men du må kanskje vanne med mindre mengder ofte, dette for å holde ferdigplenen fuktig ettersom den kan tørke fort ut i varmt og solrikt vær. Dersom det er varmt og mye sol kan det være aktuelt å vanne midt på dagen. Etter noen uker er røttene etablert og du har fått en pen, grønn og lettstelt plen. For at plenen skal trives og være pen i mange år fremover må du tilføre næringsstoffer om våren, sommeren og høsten.

Vanning av ferdigplen

6

7

Gresklipper

Vedlikehold

Du kan klippe plenen etter ca. 2 uker. Løft lett i et hjørne av en matte for å kjenne om plenen har festet seg først. Still klipperen høyt de første gangene gresset klippes. 

Enklere å legge enn parkett

Gi ferdigplenen din næring jevnlig

Dosering gjødsel / kalk for 100 m2 er som følger:
Vår

Kalk:  10kg

Fullgjødsel:  4kg

Sommer

Kalk:  0

Fullgjødsel:  2kg

Høst

Kalk:  0

Fullgjødsel:  2kg

Dette var vår “Hvordan legge ferdigplen”-guide. Takk for at du tok deg tid til å lese.
Vil du ha flere tips så anbefaler vi denne artikkelen fra Vi i Villa

Share via
Copy link
Powered by Social Snap